Palėpės interjeras: kaip sukurti modernią „Boho” oazę?

Palėpės interjeras: kaip sukurti modernią „Boho” oazę?

Palėpė – magiškas namų kampas, o geriausia tai, jog ši erdvė neturi būti griežtai derinama prie bendros namų stilistikos. Priešingai, ne be reikalo bene daugiausiai populiarumo šiomis dienomis sulaukia mažos palėpės interjeras, pasižymintis laisve alsuojančiu bohemišku braižu. „Imdeco” komanda dalinasi įdomybėmis, naudingais patarimais bei įžvalgomis, kaip kuriamas išskirtinis „Boho” palėpės dizainas. 

 

Šių dienų moderni bohema interjere: kas ir kaip?

 

Dar XIX amžiuje Paryžiuje atsiradusi meno kryptis buvo įtvirtinta bohemos žmonių – menininkų, keliautojų, revoliucionierių, kuriems labiau nei sistema rūpėjo saviraiška, kultūra, pasaulietiška dvasia. Spalvinga laisvė pasireiškė įvairiose srityse, tačiau interjeras viena tų, kuriose bohemiškas palikimas jaučiamas itin stipriai. Žinoma, bėgant laikui, stilius prisitaikė prie pakitusių lūkesčių. Kaip šis atrodo šiandien? 

 

Nesikeičianti filosofija

 

Kaip ir kiekviena stiliaus išraiška, bohemiškoji prisitaikė prie naujų technologijų ir reikšmingų dizaino pasaulio atradimų, visgi namų įvaizdžio filosofija išliko labai panaši. Tiesa, tokį stilių šiandien reprezentuoja nebūtinai tik maištingi keliautojai ir revoliucionieriai menininkai, tačiau, be abejonės – turintieji kūrybišką nuotykio krislelį. Interjero dizaineriai pabrėžia, kad palėpės dizainas bei pasirinktos atitinkamos interjero dekoracijos turėtų atspindėti išskirtinius jūsų bruožus: pomėgius, skonį, pasaulio suvokimą.

 

Skirtingų stilių draugystė

 

Namus įrengiantys specialistai pažymi, kad toks braižas itin patogus, mat neturi griežtų taisyklių. Nedidelės, nuožulnaus stogo gaubiamos patalpos planas neretai būna sudėtingas, o būtent bohemiškas didesnės ar mažos palėpės interjeras neturi aiškios struktūros, gali vyrauti jauki „netvarka”. Būtini įvairūs sluoksniai ir kontrastai, kuriami per tekstūras, audinius, raštus, spalvas. Itin praverčia ir tai, kad meniška laisvė šiandien puikiai dera su kitomis stiliaus linijomis: 

  • skandinaviška, 
  • eklektiška, 
  • natūralia, 
  • organiška, 
  • industrine,
  • šiuolaikine ir kitomis.

Prieš pereinant prie malonios detalių paieškos „Imdeco” internetiniame lobyne, tolimesnės įžvalgos padės atsirinkti tinkamiausius daiktus ir akcentus, be kurių „Boho” palėpės dizainas šiandien yra neįsivaizduojamas! 

 

Viskas apie detales

 

Kalbant apie detales, „Boho” namų filosofijoje visa sukasi būtent apie jas. Dizaineriai, besigilinantys į aptariamo braižo subtilybes, juokauja, kad čia puikiai tinka posakis: daugiau tiesiog yra daugiau. Pabrėžiama, jog dekoravimo paslaptis – sluoksnių kūrimas bei skirtingų detalių derinimas. Taigi, kokių gėrybių patariama ieškoti?

 

Jauki ir minkšta „netvarka”

Bohemiška palėpė turėtų sukurti itin jaukią, kiekvieną pasidalinti istorijomis skatinančią aplinką. Juk šis stilius originaliai atsigręžia į žmogų, jo potyrius, net daiktai čia turi savo atkeliavimo į namus pasakojimą, vintažiniai – priešistorę. Prisėsti tikrai paskatins ant žemos, minkštos lovos paskirstytos unikalios pagalvėlės, bent keli didesni bei mažesni švelnūs pledai. Nederinkite jų – žaiskite spalvomis, tekstūromis, raštais, nevienodais dydžiais. 

 

Derantys nederantys akcentai

 

Derinimas „Boho” stiliuje šiuo atveju, kai kuriamas palėpės dizainas, matomas ne kaip griežtos taisyklės, o žaidimas. Čia itin daug kontrastų – molis ir įvairūs juvelyrikoje naudojami akmenys bei metalai, šilkas ir grubūs audiniai, natūralus medis ir blizgūs paviršiai. 

Puikus pavyzdys – mūsų kataloge esantys išskirtinių raštų, veidrodžiai aukso spalvos rėmais bei to paties gamintojo meno kūrinius primenantys keraminiai dekoratyvūs indai papuošalams, vaisiams ar kitiems jūsų pasirinktiems daiktams. Primename, kad viskas slypi neeilinėse smulkmenose. 

 

Palėpės interjeras ir medžiagos

 

Kaip minėjome, nėra jokių taisyklių, tačiau visgi pastebimos tam tikros atsikartojančios tekstūrų, medžiagų tendencijos. Peržvelgę į kone vieną populiariausių interjero įkvėpimo šaltinių – „Pinterest” platformą – pamatytumėte, jog dominuoja:

  • medis,
  • molis,
  • akmuo,
  • storas stiklas,
  • taurieji metalai,
  • paprastieji metalai,
  • įvairi kiliminė danga.

Audiniai čia įvairiausi, o vienintelis bruožas, aiškiai visus juos apjungiantis – išskirtiniai raštai bei švelniai išblukusios sodrios spalvos. Ieškant tokių lobių, išties verta pasižvalgyti į „Imdeco” vazų kataloge esančius kūrinius, kurie nuostabiai derina gludintą stiklą ir medį. 

 

Spalvos

 

Spalvas diktuoja minėtųjų medžiagų pasirinkimas ir, žinoma, kitos interjero stilistikos linijos, einančios greta bohemiškosios. Originaliai tokia patalpa būtų pripildyta ne tik raštų, bet ir spalvų: turkio, garstyčių, gintaro, rausvos bei raudonos atspalvių, žalios, smaragdinės, mėlynos tonų. Visos jos, idealiu atveju, yra prigesintos, net atrodo švelniai „nusidėvėjusios”, tačiau tikrai ne blogąja prasme. Jei norisi ramybės, ryškias detales pasilikite akcentams, o kambario paveikslo foną kurkite pasteliniais rudais, pilkais, rusvais, dramblio kaulo atspalviais. 

 

Organiška nata

 

„Boho” namai neatsiejami ne tik nuo medienos, bet ir nuo augalų gausybės. Mažos palėpės interjeras tampa nedidele botanikos oaze, kur ramybę bei atsipalaidavimą sužadina skirtingi lapuočiai. Specialistai pataria pasirinkti ne tokias lepias rūšis – dažnai patalpa nėra taip gerai apšviesta, čia neretai laikosi aukštesnė temperatūra. Nepamirškite, kad organiškas žalumas galite derinti su praktiškais, sunkiai nuo tikrų atskiriamais, ryškiaspalviais „Imdeco” dirbtiniais augalais. 

 

Unikalus prisilietimas 

 

Bohemiško braižo palėpės dizainas siejamas su menininkais, kultūros žmonėmis, keliautojais – šiandien šios unikalios mūsų asmenybės dalys yra tikra vertybė. Interjero kūrėjai, kurie prisideda prie tokių kambarių įrengimo, visuomet palieka vietos bei didelę reikšmę teikia gyvenančiųjų būdą, pomėgius, pasaulio suvokimą atspindintiems akcentams. Egzotiški kelionių suvenyrai, muzikos plokštelės, užburiantys namų kvapai, pavyzdžiui, visų pamilti „Maison Berger” aromatai. Apjungiami visi pojūčiai, nukeliantys į jaudinančią erdvę. 

 

Mažos palėpės interjeras ir šviesos šaltiniai

 

Erdvė, įkvėpta bohemos atstovų, pasižymi nepaprasta energija, kurią perteikti padeda įvairūs šviesos šaltiniai bei jų kuriami šilti sluoksniai. Itin svarbus dirbtinis apšvietimas – rekomenduojama geriau rinktis ne vieną stiprų, bet daugiau skirtinguose lygmenyse išdėstytų, silpnesnio pajėgumo šviestuvų. Kelios papildomos „Imdeco” kataloguose randamos priemonės, kurios padės sukurti unikalų pojūtį:

  • raštais margintu gaubtu papuoštas šviestuvas,
  • kvapnios žvakės,
  • LED lempučių girliandos. 

Natūralūs saulės spinduliai, žinoma, yra nepakeičiami. Ekspertai pataria pilnai netemdyti langų, visuomet palikti švelnią prieblandą. Lengvos užuolaidos tik papildys kuriamą atmosferą, magišką patalpos nuotaiką.

Galiausiai, palėpė bus išskirtinė, jei tiesiog leisite sau mėgautis procesu, o kiekvienas daiktas kurs išskirtinę jūsų namų bei išgyventų prisiminimų istoriją, padės kitiems patirti – pamatyti, paliesti, užuosti, išgirsti – pasaulį jūsų akimis. Gerai pagalvojus, juk idealesnės progos bohemiškos laisvės išraiškai ir negali būti – leiskite sau eksperimentuoti it menininkai ir drąsiai ieškoti it tikri keliautojai! 

Beje, jei paieškose prireiks patarimo, parašykite mums, „Imdeco” komanda pasiruošusi kurti neeilinę poilsio oazę kartu.

Komentarai

Palikite komentarą