Skandinaviškas interjeras: kaip jį dekoruoti?

Skandinaviškas interjeras: kaip jį dekoruoti?

Skandinaviško stiliaus dekoras, be abejonės, yra vienas iš populiariausių visame pasaulyje. Atsiradęs dar 1950-aisiais, jis iki šiol žavi savo paprastumu, minimalistinėmis detalėmis ir funkcionalumu. Planuojantiems dekoruoti savo namus skandinaviško stiliaus aksesuarais pateikiame keletą patarimų, kaip tai padaryti tinkamai.

 

Kurkite tvarkingą aplinką

Vienas iš pagrindinių aspektų kuriant skandinavišką interjero dekorą – tvarkos išlaikymas. Žinoma, pasakyti kur kas lengviau nei padaryti, tačiau tai būtina siekiant harmonijos ne tik namuose, bet ir savyje. Nereikalingų daiktų sankaupos apsunkina erdvę ir netgi gali sukelti stresą ar nerimą. 

Švarai namuose palaikyti labai praverčia stručio plunksnų šluostės, kurios efektyviai „sugauna“ dulkes. Jos yra itin lengvos, todėl tinka trapių ir nedidelių interjero detalių valymui.

Dažnai namuose didžiausią netvarką sukuria maži daiktai, pavyzdžiui, ant spintelės besimėtantys papuošalai. Specialios jų laikymui skirtos dėžutės gali padėti to išvengti. Šios interjero detalės pasižymi ne tik praktiškumu, bet ir estetiška išvaizda. Plačiame „Imdeco“ asortimente galite rasti didelį jų pasirinkimą. Neutraliomis spalvomis, tokiomis kaip pilka, kreminė, pilkšvai rožinė, išsiskiriančios dėžutės puikiai dera prie tokio įvaizdžio. Todėl skandinaviškas interjeras tampa tik dar patrauklesnis.

Kaip jau buvo užsiminta prieš tai, skandinaviškas stilius interjere yra pagrįstas funkcionalumu. Beveik kiekvienas jame naudojamas daiktas, nesvarbu, tai būtų baldas ar aksesuaras, naudojamas tikslingai. Pavyzdžiui, stalinis šveistuvas labai praverčia skaitant knygą: jis leidžia sukurti jaukesnę atmosferą ir stilingai papildo kambario įvaizdį. Šiuo atveju itin svarbi interjero detalių forma: kuo ji paprastesnė, tuo geriau.

Savo vietą skandinaviškame interjere atras ir minimalistinio stiliaus laikrodis. Juodos ir auksinės spalvos derinys patraukia dėmesį ir gali tapti pagrindiniu namų akcentu.

 

Leiskite įsivyrauti šviesai

Baltos spalvos sienos ir šviesios medienos grindys – vieni iš esminių bruožų, kuriais pasižymi skandinaviškas interjeras. Neutralūs tonai leidžia sukurti ypač jaukią ir tvarkingą erdvę. Tam, kad kuriamas įvaizdis būtų vientisas, juos patariama išlaikyti ir renkantis dekoro elementus.

Jei į kambarį patenka pakankamai natūralios dienos šviesos, galima išbandyti šaltesnių pilkšvų ar rusvų atspalvių aksesuarus. Kitu atveju rekomenduojama rinktis kuo šiltesnius neutralius tonus. Tiek vieniems, tiek kitiems atskleisti galima pasitelkti vazonus, žvakides arba kitas praktiškas dekoracijas.

Tam, kad patalpa taptų šviesesnė, galima panaudoti veidrodį. Maksimaliam efektui pasiekti, jį patariama statyti priešais langą. Taip veidrodis atspindi iš lauko sklindančią šviesą, todėl kambarys atrodo ne tik šviesesnis, bet ir erdvesnis. Žinoma, tokiais atvejais vertėtų nepamiršti ir dirbtinių šviesos šaltinių – šviestuvų. Derėtų pasirūpinti visais apšvietimo lygiais (nuo bendrojo iki funkcinio).

 

Nebijokite ryškiaspalvių akcentų

Skandinaviškas stilius interjere neapsiriboja vien neutraliomis spalvomis. Jos sudaro įvaizdžio pagrindą, kuriame tobulai atsiskleidžia ryškūs akcentai. Tai gali būti patys įvairiausi aksesuarai: nuo anksčiau aptarto juodo laikrodžio su auksinėmis detalėmis iki mėlyno, žalio ar garstyčių spalvos pledo.

Jei norite, kad skandinaviškas interjeras taptų ryškesnis, taip pat gali praversti tokių spalvų interjero detalės:

miško arba samanų žalios,

raudonų plytų,

blyškios mėlynos,

pilkšvai rožinės.

Jos labai pagyvina aplinką ir leidžia džiaugtis nepriekaištingai atrodančiu namų įvaizdžiu.

 

Išbandykite skirtingas geometrines formas ir raštus

Skandinaviškas stilius interjere dažnai papildomas išskirtinėmis formomis ir raštais. Ryškesniam vizualiniam efektui sukurti nevengiama naudoti kontrastų. Tačiau reikėtų nepersistengti ir nemaišyti per daug skirtingos stilistikos raštų. Priešingu atveju kambarys gali atrodyti netvarkingai. Subtiliam skandinaviško stiliaus interjero dekorui sukurti puikiai tinka geometriniais raštais puošti pledai. Be to, kad žavingai atrodo, jie padeda sukurti ypač jaukią ir šiltą atmosferą.

Patraukliais raštais gali būti dekoruoti ne tik tekstilės, bet ir kiti gaminiai. Vienas iš pavyzdžių – keraminiai indai. Įdomių formų aksesuarai padeda išpildyti interjerą iki smulkiausių detalių.

 

Maišykite medinius ir metalinius dekoro elementus

Švarios linijos ir modernios formos – tai dar keletas bruožų, kuriais gali būti apibūdinamas skandinaviškas interjeras. Juos ypač gerai atspindi mediniai ir metaliniai dekoro elementai. Pastarieji gali būti iš:

žalvario, 

aukso, 

vario, 

sidabro ir pan.

Jų deriniai atrodo labai kontrastingai ir suteikia interjerui dar daugiau įdomumo. Tai viena iš priežasčių, kodėl jis toks ikoniškas ir nepavaldus laikui. 

Skandinaviškas stilius interjere gali būti papildomas skirtingų rūšių medienos dekoracijomis. Tačiau daugeliu atvejų jos būna šviesios spalvos. Kalbant apie metalinių aksesuarų derinimą, vienoje erdvėje rekomenduojama naudoti ne daugiau dviejų skirtingų variantų, pavyzdžiui, vario ir juodos spalvos derinį.

Būdų, kaip papildyti interjerą medinėmis ir metalinėmis dekoracijos, yra labai daug ir įvairių. Tokiais atvejais galima pasitelkti stilingus metalinius staliukus, kurie tinka tiek gėlių, tiek kitų kambario įvaizdį kuriančių detalių laikymui. Patariama drąsiai išbandyti ir kitus aksesuarus, tokius kaip žvakidės ar laikrodžiai.

Žaismingu kambario akcentu gali tapti ir medinė taupyklė. Galbūt šiuo metu kaip tik ieškote skoningai atrodančios ir praktiškos interjero detalės savo namams arba dovanos? „Imdeco“ asortimente gausu stilingo dizaino medinių taupyklių, tad tereikia išsirinkti viliojančią labiausiai.

 

Pripildykite namus gėlėmis ir kitais augalais

Tam, kad skandinaviškas interjeras atrodytų dar natūralesnis ir gyvesnis, jame naudojami įvairūs augalai. Tačiau ne visi gali skirti pakankamai laiko jų priežiūrai. Tokiais atvejais labai praverčia dirbtiniai augalai, kurie šiais laikais atrodo itin tikroviškai. Vos keletas dekoratyvinių šakelių vazoje, ir skandinaviško stiliaus interjeras gali atgimti naujomis spalvomis. Derinant skirtingų rūšių dekoratyvinius augalus paprasta sukurti norimas jų kompozicijas, kurias galima nuolat atnaujinti.

Pasirūpinkite, kad skandinaviškas stilius interjere būtų atskleistas kuo geriau. Tinkamos interjero detalės – Jūsų sėkmės paslaptis. Plačiame „Imdeco“ asortimente galite rasti didelį įvairiems skoniams skirtų aksesuarų pasirinkimą. Užsisakykite sau patinkančias prekes internetu dar greičiau ir paprasčiau. Mėgaukitės funkcionalia ir estetiška namų erdve!

Komentarai

Palikite komentarą