Velykų stalo dekoravimas: kas mus įkvėps 2022?

Velykų stalo dekoravimas: kas mus įkvėps 2022?

Velykos – tai Kristaus prisikėlimo ir simbolinė gamtos pabudimo šventė. Sakoma, kad šventę kuriame patys – tad kviečiame kartu su mumis leistis į apžvalgą, kaip susikurti sau tikrų tikriausią gamtos atgimimo ir pamažu sugrįžtančios saulės puotą! Čia jau pilna koja įžengusį pavasarį galima pamatyti įdomiausiomis spalvomis bei detalėmis, justi, uosti, net išgirsti. Taigi, kaip Velykų stalo dekoravimas ir svarbiausi puošybos procesai atrodys 2022-aisiais?

 

Lietuviškos tradicijos – įkvėpimas ir šiandien

 

Velykos yra viena spalvingiausių pavasario švenčių. Ji neatsiejama nuo ryškiaspalvių verbų, kiaušinių marginimo ir pražydusių medžių šakelių. Ši šventė yra išlaikiusi nemažai senųjų tradicijų, kurių simboliai ypatingą atmosferą kuria ir šiandien. Išskyrėme 3 esminius tradicinio velykinio stalo akcentus, kurie stilingų namų savininkus įkvepia ir šiandien.

  1. Spalvos. Kadangi švenčiamas gamtos budimas, nestinga žalumos ir spalvų. Kiaušinis – pagrindinis šventės simbolis, kuris turi ypatingą, sakralinę reikšmę – tai kosmoso, gyvybės, vaisingumo simbolis. Kiekviena spalva turi tam tikrą reikšmę. Mėlyna spalva simbolizuoja pavasario dangų, raudona – gyvybę, žalia – bundančią gamtą, geltona – derlių, o juoda – derlingą žemę.
  2. Maistas. Anksčiau lietuviai 7 savaites iki šventės pasninkaudavo, tad velykinis stalas – gausus. Sotūs patiekalai simbolizuoja atgimimą, stiprybę. Pagrindinis maistas:

 

  • margučiai;
  • nekasdieniai mėsiški patiekalai (šaltiena, vėdarai, lašiniuotis);
  • kopūstų sriuba ar troškinys;
  • Velykų pyragas;
  • varškės sūriai. 

 

Labai svarbu suprasti tai, kad anksčiau maistas atstojo dekoro elementus. Spalvingi margučiai, ištaigingas Velykų pyragas – tai buvo tikrų tikriausios puošmenos.

Šventinis dekoras. Anksčiau Velykų stalo puošimas būdavo itin minimalistinis, natūralus. Stalas būdavo dengiamas natūralia staltiese, puošiamas beržų, bruknių šakelėmis ir avižų želmenimis. Kaip jau minėjome, stalą puošė ir pats maistas – natūraliai marginti kiaušiniai ir džiovintais vaisiais gardintas velykinis pyragas. Namų šeimininkės parinkdavo geriausius indų servizus, įrankių rinkinius.

Kaip jau minėjome, visi šie akcentai svarbūs ir šiais laikais. Ilgainiui keitėsi tik jų pateikimas, vizija. Profesionalūs dekoratoriai pastebi, kad šiandien tradicijos išlaikomos subtiliose detalėse. Nenuostabu, kad daug įtakos moderniam dekorui turi šiuolaikinės interjero tendencijos, patikimų gamintojų kurtos, unikalios interjero detalės. Kurdami modernias tradicinių Velykų stalų interpretacijas 2022-aisiais, atminkite, svarbiausi momentai:

  • išskirtinė kokybė ir funkcionalumas (ilgaamžės, lengvai prižiūrimos staltiesės, įrankiai bei indai);
  • natūralumas (natūralios medžiagos: medvilnė, linas, medis, stiklas, keramika);
  • dėmesys detalėms (indų bei tekstilės raštai, tekstūros, nišinės servetėlės, unikalios velykinės statulėlės). 

Taigi, akivaizdu, jog svarbu investuoti į kokybišką serviravimo pagrindą. Aukštos kokybės gaminiai bus panaudoti tiek per Velykas, tiek per kitas metų šventes. Skirtingų dydžių, raštų, tekstūrų indus galima derinti tarpusavyje, tokiu būdu sukuriant savitus derinius. 

 

Dekoras interjere

 

Velykų stalo dekoras šįmet – žaismas tvariomis detalėmis, kuriomis puošiame ne tik stalą, bet ir namų interjerą. Kiekvieni namai turi savo stilių, tad nereikėtų vien vaikytis madų – verčiau atsirinkite kelias patikusias tendencijas ar įdomias naujienas ir jas pritaikykite pagal savitą, individualų braižą. Tiesa, kalbant apie jį, ko gero, svarbiausia ir vienintelė taisyklė – išlaikyti pasirinkto stiliaus liniją.

Keli žingsniai, kurie padės palaikyti bendrą harmoniją: 

 

  • įvertinkite savo namuose vyraujantį stilių;
  • pagalvokite, kokią nuotaiką norite kurti;
  • peržiūrėkite, kokios namuose jau turimos detalės galėtų būti panaudojamos;
  • pasirinkite erdvės akcentą, akcentus.

 

Harmonija šiandien tikrai nereiškia vieno stiliaus „ramybės” ar kiekvienos detalės darnos. Žinoma, sekite minėtąjį braižą, bet nebijokite eksperimentuoti ar net įnešti šiek tiek eklektikos.

Namuose aiškiai juntamas skandinaviškas stilius, minimalizmas? Puiku, galite pagrindinėmis pasirinkti švelnias, pastelines spalvas, o nustebinti ryškiomis dirbtinių augalų šakelėmis ar, atrodytų, iš kito laikmečio atkeliavusiomis krištolo taurėmis. O galbūt dievinate klasikinį stilių? Įneškite netikėtų spalvų pastatydami kelias skirtingas, ryškias vazas ar modernias dekoracijas.

 

Įkvėpimas – kur jo ieškoti?  

 

Įkvėpimo paieškos gali tapti kone smagiausia viso proceso dalimi. Velykų stalo dekoravimas, kaip ir kiekvienas kūrinys, turi įkvėpimo šaltinius, tad patariame pradėti ruoštis ir ieškoti idėjų iš anksto. Kaip jau minėjome, šiais metais ieškokite tvarių, aukštos kokybės detalių, stebinkite pastelinėmis spalvomis. Jei vis dėlto norite palaikyti vieną griežtą stilių ir nesate linkę eksperimentuoti, paieškokite įdomesnių dekoro elementų, pateikimo būdų. Pavyzdžiui, puikiu akcentu gali tapti viena, dvi ar net daugiau išraiškingų žvakidžių, o kompoziciją papildys ore tvyrantis prabangus namų kvapas.

Keli „Imdeco“ komandos įkvėpimo šaltiniai:

 

  • įvairiausi žurnalai (gali būti tiek interjero, tiek gyvenimo būdo ar net nišiniai užsienio kūrėjų darbai);
  • mėgstamos knygos, kurios atverčiamos kelis kartus per metus;
  • gamta (Velykų stalo dekoras neretai įkvėptas miškų, pievų, jūros);
  • muzika ir vaizdo įrašai;
  • meno kūriniai (virtualūs muziejai, meno galerijos);
  • įvairiausi filmai (nuo dokumentikos apie šiuolaikinio meno kūrėjus iki ekrane atgimusios praėjusio laikmečio istorijos); 
  • žmonės (kartais tenka garbė sutikti išties įdomias, charizmatiškas bei meilės gyvenimui kupinas asmenybes, kurios dega noru kurti ir džiaugtis smulkmenomis).

 

Taigi, įkvėpimą galima rasti visur. Pasitelkite priimtiniausią, daugiausia džiaugsmo teikiantį būdą ir pasinerkite į paieškas. Užgimusias idėjas įgyvendinti namuose bus tikras malonumas. Be to, dekoro akcentų ar idėjų galite dairytis tiek fizinėje, tiek internetinėje Imdeco.lt parduotuvėje, tinklaraštyje.

 

Sluoksniai, sluoksniai ir dar kartą sluoksniai! 

 

Viena ryškesnių tendencijų ir, beje, nuostabių būdų pilnai išpildyti kompoziciją – pasitelkti sluoksnius. Ši tendencija yra populiari jau kelerius metus, o taip pat ir šįmet. Matyt, ne veltui. Kaip sukurti sluoksnius? Čia prasideda tikrasis menas, kuris palaipsniui deriniuose gali pasireikšti per:

 

  • skirtingas formas;
  • medžiagų tekstūras; 
  • įvairias spalvas ir atspalvius; 
  • skirtingus detalių ir indų dydžius. 

 

Velykų stalo dekoravimas – puiki proga tai išbandyti. Pavyzdžiui, ryškios, išmargintos velykinės staltiesės kiek kitu kampu gali būti tiesiamos ant viršausvienspalvių. Taip pat prieš kiekvieną kėdę prie stalo galima patiesti apvalius kilimėlius, ant kurių dedami indai. 

Didelės išraiškingos lėkštės gali būti derinamos su nedidelėmis, skirtingo atspalvio užkandžių lėkštėmis. Įrankiai atrodo nuostabiai apgaubus šiuos ne viena servetėle, o net keliomis, skirtingų matmenų, spalvų, tekstūrų. Jei nenorite daug investuoti į medžiagines, atminkite, tam gali būti panaudotos ir kokybiškos vienkartinės servetėlės.

 

Šventė, slypinti detalėse 

 

Tie, kas sugalvojo posakį, kad visa esmė slypi smulkmenose – nė kiek neklydo. Tad keliaujame toliau ir aptarsime, kokios tos detalės, kuriose slypi tikra Velykų šventė ir be kokių akcentų neįsivaizduojamas šių metų Velykų stalo puošimas.

 

Staltiesės 

 

Ko gero, kiekvienas dar nuo mažų dienų pamena, kad jei mamos ar močiutės atsakingai renka staltieses – artėja šventė. Galbūt stilius keičiasi, tačiau iškilminga, šventinė tradicija išlieka. Tiesa, jei turite tokių širdžiai brangių, seniai dovanotų audinių, tačiau norite jiems suteikti kiek daugiau gyvybės, čia pravers minėtas sluoksniavimo būdas.

Patarimas – pasidairykite kito atspalvio, ryškesnių raštų, motyvų ir bent trečdaliu mažesnių nei stalas matmenų gaminio. Tuomet, užtiesę didelę baltą močiutės staltiesę, ant viršaus užklokite naująją. Spalvas, medžiagas, formas reikėtų rinktis pagal kuriamą stilių. 

 Prieš kiekvieną kėdę galite patiesti stalo kilimėlius. Čia puikiai dera apvalūs „Imdeco“ kilimėliai, kuriuos galima derinti tarpusavyje, pasirenkant skirtingas spalvas. Jie ne tik papildys stalo serviravimą, bet ir puikiai apsaugos staltiesę nuo išlieto skysčio ar maisto.

 

Indai  

 

Indus taip pat deriname, atsižvelgdami į bendrą namų stilių bei kuriamą nuotaiką. Šįkart norime atkreipti dėmesį į išskirtines detales. Tam, kad Velykų stalo dekoras būtų išties išskirtinis, kartais reikia labai nedaug. Rekomenduojame paieškoti išskirtinio dubens, išraiškingų formų ir dekoro taurių bei stiklinių, tortinės. Velykiniai kiaušiniai ir tradiciniai patiekalai dideliuose, dekoratyviuose induose įgyja naujų spalvų.

 

Beje, šįmet jūsų turimą ir gal jau pabodusį indų asortimentą naujam gyvenimui prikelti gali vos keli gerai apgalvoti papildomi pirkiniai. Pavyzdžiui? Ar teko matyti „Maxwell & Williams” kolekcijos lėkštes? Keli vienetai tokių minimalistinių, pieštais paukščiais dekoruotų indų, įkomponuoti jūsų baltų lėkščių komplekte, suteiks jam nuostabų prieskonį! 

 

Žvakės ir žvakidės 

 

Peržiūrėjus naujausias interjero tendencijas bei puošybos subtilybes, tampa aišku – įvairių dydžių žvakės ir žvakidės yra tiesiog būtina detalė. Tai visiškai nepriklauso nuo namų stiliaus, mat siūlomas šių kategorijų prekių asortimentas itin platus. Skiriasi raštai, spalvos, dydžiai, stilius, medžiagos bei kiti kriterijai.

Velykų stalo dekoravimas yra puiki proga pasinaudoti atgyjančia žvakių tendencija ir drąsiai puošti stalą aukštomis, skirtingų formų žvakidėmis. „Imdeco” kataloge taip pat rasite unikalių gaminių, skirtų tiek nedidelėms arbatinėms, tiek įprastoms žvakėms. Tokių detalių gausa sukuria pakilią nuotaiką bei klasika persmelktą, romantišką, o, prireikus, ekscentrišką paveikslą.

 

Vazos ir gėlės  

 

Velykų stalo puošimas – gaivališkas įsibėgėjusio pavasario džiaugsmas. Pavasaris neatsiejamas nuo žalumos ir bundančių pievų, tad kodėl bent dalelės to nepakartojamo jausmo neperkėlus ant šventinio stalo? Viena ryškiausių tendencijų šįmet bus skirtingų vazų ir lauko gėlių derinimas. Dekoruojant 2022-ųjų stalą verta paieškoti įdomesnių kompozicijų, neapsistoti tik ties vienos rūšies gėlių puokšte. Eksperimentuokite su vazų bei žiedų:

 

  • spalvomis, 
  • dydžiais, 
  • formomis, 
  • tekstūromis.

 

 Kartu su prieš tai minėtais žvakidžių deriniais sukursite unikalias, žurnalų puslapių vertas kompozicijas. Mūsų patarimas – pasižvalgyti ne tik į gyvas lauko gėles, bet ir į kokybiškus dirbtinius produktus, kurie kartais net geriau perteikia idėją. Jei naudosite daugiau vazų, į didesnes sudėkite po 5 ar 7 šakeles, į mažesnes, siauresnes po 3 ar net po 1 žiedą.

Galiausiai, juk šventinę atmosferą kuria ne tik Velykų stalo dekoravimas, bet ir nuotaika, sklandanti visoje patalpoje. Pasitelkite muziką, prabangius namų kvapus, kvepiančias žvakes ar kitas interjero detales, kaip, pavyzdžiui, jaukius, kokybiškus pledus. Ir teprasideda puota – visai nesvarbu, ar ją kursite su keliais artimiausiais žmonėmis, ar tiesiog patys sau.

 

Velykų stalo dekoravimas: 5 žingsniai stilingo stalo link

 

Pereikime prie stalo paruošimo ir serviravimo. Kartu su „Imdeco“ galite sukurti individualų dekorą, kuris skelbia apie sugrįžtančią šilumą ir bundančią gamtą. Išskyrėme 5 pagrindinius žingsnius, kuriais vadovaudamiesi sukursite stilingą šventinį stalą.

 

1 žingsnis: pasirinkite spalvų paletę

 

Kasmet „Pantone“ spalvų institutas pristato vyraujančią spalvų gamą. Tad išdidžiai pristatome, jog madingiausiais „Pantone“ instituto šįmet paskelbti – violetiniai atspalviai. Šie puikiai dera su kitomis pastelinėmis spalvomis, taip pat – geltona, žalia, rausva ir net mėlyna. Šių spalvų kombinacija – itin žaisminga, todėl primins apie atėjusį pavasarį ir nuteiks nuotaikingai. 

Klasikos mėgėjai gali lengvai įtraukti šį atspalvį į neutralią spalvų paletę. Mat šviesiai violetinė gali atrodyti rafinuotai su tokiomis spalvomis, kaip: juoda, balta, ruda ar pilka. Nesenstančios, neutralios spalvos su žaismingu atspalviu sukuria lengvą eleganciją. 

 

2 žingsnis: nuspręskite, kas bus stalo akcentas (-ai)

 

Kalbant apie dekorą, patariama pagrindinį akcentą dėti centre. Tai efektyvus būdas pagyvinti stalą ir suteikti šiam gyvybingumo. Nepriklausomai nuo stalo formos, paprastai šio centre atsiduria didžiausia, įspūdingiausia dekoracija. Tai gali būti skintos lauko gėlės ar medžio šakos arba, siekiant ilgalaikio sprendimo, dirbtinės gėlės. Šventės centre dažniausiai atsiduria ne tik kiaušinai, bet ir velykinis pyragas, todėl jį taip pat galima patiekti centre šalia kitų dekoracijų.

 

3 žingsnis: išsirinkite serviravimo indus

 

Norėdami sukurti unikalų velykinį stalą, derinkite skirtingų raštų indus, įrankius. Čia įvertinkite realius poreikius, gaminamus patiekalus. Nereikia begalės indų ir indelių, pakaks gerai apgalvotų:

  1. lėkščių bei dubenėlių (pagrindiniams patiekalams, desertams ir, žinoma, užkandžiams);
  2. kokybiškų mėgstamo gėrimo taurių.

Serviravimo pagrindą galima sukurti baltomis porceliano lėkštėmis. Norėdami visiško išskirtinumo, rinkitės ne tik kokybiškus, bet ir subtiliai dekoruotus gaminius. Puikus pavyzdys – „Maxwell & Williams Marini Ferlazzo“ kolekcijos lėkštes, kurios dekoruotos spalvingais, grakščiais paukščiais.

Pagal serviruojamą gėrimą, atitinkamai pasirinkite taures. Mat tinkamai pasirinktos taurės – nepakeičiama šventinio stalo puošmena. Stikliniai, krištoliniai gaminiai suteiks stalui elegancijos ir leis mėgautis tiek nepriekaištingu gėrimo skoniu, tiek jo spalva. Svarbu paminėti – renkantis taures, būtina atsižvelgti į dubenų, lėkščių raštus. Šis žingsnis palengvins tinkamų formų gaminių pasirinkimą.

 

4 žingsnis: atitinkamai serviruokite stalą

 

Atsižvelgdami į asmenų skaičių, tolygiai paskirstykite vietas taip, kad kiekvienam būtų pakankamai vietos judėti. Stalo viduryje išdėliokite patiekalus taip, kad juos būtų patogu pasiekti ar perduoti. Pagal maistą, atitinkamai serviruokite indus. Įrankių, indų kiekis priklauso nuo patiekalų skaičiaus ir tipo. Galutinis rezultatas priklauso nuo:

  • svečių skaičiaus;
  • stalo dydžio;
  • šventės idėjos (tradicinis serviravimas, švediško serviravimo principas ir pan.).

Pagal serviravimo etiketą, maždaug 2,5 cm nuo krašto padėkite pagrindinę lėkštę, ant jos salotų lėkštę, o ant viršaus – dubenėlį sriubai. Pagrindinė šakutė turi būti kairėje lėkštės pusėje, o peilis ir šaukštas – dešinėje. Stiklinės ir taurės dedamos virš pagrindinės lėkštės, dešinėje pusėje, o kavos ar arbatos puodelis – kairėje.

 

5 žingsnis: pridėkite stilingų detalių

 

Stilingos Velykinės detalės, kurios gali pasirodyti tik dailus priedas, iš tiesų keičia atmosferą, kaipmat sukuria šventinę nuotaiką. 2 velykinio dekoro elementai, kuriuos norime akcentuoti šįmet:

  1. šraiškingų tekstūrų bei spalvų vienkartinės servetėlės;
  2. velykiniai atributai (keramikos dirbiniai, simboliais puošta tekstilė).

Servetėlės pateikiamos įvairiausiai būdais: paprastai sulenkiant, išlankstant įvairiomis formomis. Dėkite jas kairėje lėkštės pusėje ar indo centre. Nepamirškite ir servetėlių laikiklių, žiedų. Servetėlių pateikimui galima naudoti ir gamtoje esančias detales. Tam galite panaudoti anksčiau minėtas beržo ar net eglės šakeles.

Galiausiai, investuokite į kokybiškus, ilgaamžius Velykų atributus – išskirtinius keramikos kiškučius, kiaušinius ir kitus akcentus. Jie papuoš stalą, lėkštes. Jei dairotės subtilių puošmenų, verta peržvelgti „Imdeco“ asortimentą.

Taigi, iš pirmo žvilgsnio velykinis dekoravimas gali atrodyti it daug laiko reikalaujantis procesas. Tačiau, atsižvelgiant į minėtus žingsnius, galima sukurti itin stilingą, spalvingą šventę be didelių pastangų. Svarbiausia turėti kokybišką pagrindą (staltiesę ir indus), o tuomet nebijoti eksperimentuoti, derinti skirtingus elementus, spalvas, dizainus.

Turite klausimų dėl „Imdeco“ asortimente rastų prekių, o galbūt norite pasiteirauti dėl specifinio velykinio dekoro elemento? Susisiekite Jums patogiu būdu, o mes atsakysime į visus rūpimus klausimus. Kartu su „Imdeco“ kurkite tvarias ir stilingas Velykas.

Komentarai

Palikite komentarą